We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.
Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!
Lees hieronder welke diensten we aanbieden naast onze reguliere huisartsenzorg.
Het spreekuur is op onze praktijk uitsluitend volgens afspraak.
Voor een consult wordt tien minuten gereserveerd. Heeft uw vraag meer tijd nodig of wilt u twee korte vragen bespreken, maak dan een dubbele afspraak (twintig minuten). Dat voorkomt dat het spreekuur uitloopt of dat uw vragen onvoldoende aandacht krijgen. Vragen die meer tijd kosten zijn bijvoorbeeld psychische klachten, vermoeidheid, duizeligheid, buikpijn of vaginale klachten.
Bij het maken van een afspraak zal de assistente vragen naar de reden van uw consult. U hoeft uw klacht niet uitgebreid toe te lichten. Een korte samenvatting van de reden van komst helpt de assistente bij het plannen van het spreekuur. De huisarts kan zich eventueel op de klacht voorbereiden. De assistente is verplicht om vertrouwelijk met uw informatie om te gaan.
Om u voor te bereiden op het consult kunt u gebruik maken van de vragenlijst 'Wat wil de dokter weten over mijn klachten?' van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF).
Graag verzoeken wij u bij verhindering 24 uur van te voren de afspraak af te melden. Deze plek kan dan weer ingevuld worden door een andere patiënt.
Waarom dit onderzoek?
Met het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker kijken we of vrouwen van 30 tot en met 60 jaar risico hebben op baarmoederhalskanker. Door er vroeg bij te zijn kan baarmoederhalskanker worden voorkomen. Kijk op de website van Bevolkingsonderzoek Nederland voor meer informatie over baarmoederhalskanker.
Meer informatie over baarmoederhalskanker
De uitnodiging
Vrouwen van 30 tot en met 60 jaar ontvangen iedere vijf jaar een uitnodiging. Deelname aan het bevolkingsonderzoek is gratis. U beslist zelf of u wel of niet meedoet.
Uitnodiging kwijt?
U kunt een nieuwe uitnodiging aanvragen via bij Bevolkingsonderzoek Nederland.
Uitnodiging bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker
Het onderzoek
U kunt een uitstrijkje laten maken bij de huisartsenpraktijk. Vindt u dit vervelend, dan kunt u op de website van Bevolkingsonderzoek Nederland een zelfafnameset aanvragen. De zelftest test alleen op HPV. Als in de zelftest HPV wordt gevonden, moet u alsnog een uitstrijkje laten maken bij de huisartspraktijk. Alleen met een uitstrijkje kunnen we beoordelen of u afwijkende cellen heeft.
Afspraak
U maakt zelf een afspraak voor een uitstrijkje bij de huisartsenpraktijk. Neem de uitnodigingsbrief mee naar de afspraak. De twee barcodestickers op de brief zijn nodig voor het onderzoek. Het is gebruikelijk dat de doktersassistente het uitstrijkje maakt. U mag natuurlijk aangeven wanneer u liever heeft dat de huisarts het uitstrijkje maakt. Als er bijkomende klachten zijn, is het soms nodig om een ander soort uitstrijkje te maken. Geef het daarom aan wanneer u bijkomende klachten heeft.
Beoordeling en uitslag
Binnen vier weken na het maken van het uitstrijkje of de zelfafnameset ontvangt u een brief met de uitslag.
Niet of later meedoen
Als u zwanger bent of net bevallen kunt u beter niet meedoen aan het bevolkingsonderzoek. Vanaf zes weken na de bevalling kunt u weer een uitstrijkje laten maken voor het bevolkingsonderzoek. Er zijn ook andere medische redenen om (nog) niet mee te doen. Bijvoorbeeld wanneer uw baarmoederhals is verwijderd. Bij twijfel, adviseren we u te overleggen met uw huisarts.
Waarom dit onderzoek?
Het bevolkingsonderzoek is bedoeld om voorstadia van darmkanker zo vroeg mogelijk te ontdekken. Dat maakt de kans op een succesvolle behandeling groter. Ook is de behandeling dan vaak minder zwaar. Het bevolkingsonderzoek darmkanker is voor mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar. Voor meer informatie kijk op de website van Bevolkingsonderzoek Nederland.
Meer informatie over darmkanker
De uitnodiging
Het bevolkingsonderzoek darmkanker bestaat uit een ontlastingstest die u zelf kunt doen. Mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar ontvangen elke twee jaar automatisch een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Deelname is gratis.
Bij klachten naar de huisarts
Heeft u nu klachten die mogelijk te maken hebben met darmkanker? Denk bijvoorbeeld aan bloed in uw ontlasting of lange tijd last van verstopping of diarree zonder duidelijke oorzaak. Of krijgt u darmklachten? Wacht dan niet op de volgende uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek en maak een afspraak met uw huisarts via MijnGezondheid.net.
Waarom dit onderzoek?
In Nederland krijgt één op de zeven vrouwen borstkanker. Het bevolkingsonderzoek is bedoeld om borstkanker zo vroeg mogelijk te ontdekken. De kans op een succesvolle behandeling is dan groter. Ook is vaak een minder ingrijpende behandeling nodig. Kijk voor meer informatie op de website van Bevolkingsonderzoek Nederland.
Meer informatie over borstkanker
De uitnodiging
U ontvangt de eerste uitnodiging als u tussen de 49 en 52 jaar bent. Tot het jaar waarin u 76 wordt, ontvangt u elke twee jaar een uitnodiging.
Bij klachten naar de huisarts
Als u klachten heeft, of een van de volgende veranderingen ziet of voelt, vraag dan uw huisarts om advies. De huisarts kan u eventueel doorverwijzen naar het ziekenhuis voor nader onderzoek. Wacht bij klachten dus niet op de uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek en maak geen afspraak in het onderzoekscentrum.
Wacht in deze gevallen niet op de uitnodiging van het bevolkingsonderzoek en neem contact op met uw huisarts via MijnGezondheid.net.
In het kader van diagnostiek kunt u bij praktijk Engelsbergen terecht voor de volgende zaken:
Urineonderzoek
Als u klachten bij het plassen of in de onderbuik heeft en denkt aan een blaasontsteking, dan kunt u in de ochtend uw urine afleveren op de praktijk voor verder onderzoek.
Meer informatie over blaasontsteking
De urine levert u bij voorkeur voor 10:00 uur in, samen met de ingevulde klachtenlijst van Thuisarts.
Instructie urine opvangen
CRP-bloedtest
Als de huisarts het noodzakelijk vindt, kan op de praktijk een CRP-test middels een vingerprik worden uitgevoerd. Het CRP is een bloedwaarde, die meer zekerheid kan geven over het wel of niet aanwezig zijn van een ontsteking. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij twijfel over een longontsteking.
ECG of hartfilmpje
Als de huisarts het noodzakelijk vindt, kan op de praktijk een hartfilmpje (ECG) gemaakt worden.
Longfunctietest
De praktijkondersteuner voert de longfunctie-test uit bij patiënten met een chronische longaandoening.
Momenteel hebben we helaas geen praktijkondersteuner die deze test kan uitvoeren. Indien nodig wordt u verwezen voor een longfunctietest. We hopen op termijn deze test weer uit te kunnen voeren in de praktijk.
Plaatsen spiraaltje of pessarium
Indien gewenst kan de arts een spiraal of een pessarium (vaginale ring) plaatsen. Het is van belang om eerst een afspraak te maken met de huisarts om tot een juiste keuze van spiraal of pessarium te komen. In een vervolgafspraak kan deze dan geplaatst worden.
Hechten en verbinden
In de praktijk kunt u terecht voor ongevallen/wonden. U maakt een afspraak bij de assistente. De assistente kan de wond schoonmaken en verbinden, en beoordeelt of een consult door de huisarts nodig is (bijvoorbeeld om te hechten). Ook verwijderen de assistentes hechtingen na zeven tot tien dagen.
Zwachtelen
Bij oedeem en trombose kunnen de assistentes zwachtelbehandeling uitvoeren.
Kleine chirurgie
Uw huisarts voert op de praktijk kleine ingreepjes zelf uit. Er is hiervoor op de praktijk een aparte behandelkamer. De ingrepen die onder andere worden uitgevoerd zijn het verwijderen van een talgbult of ingegroeide teennagel.
Wrattenbehandeling
De assistentes behandelen wratten op handen en voeten en in overleg met de arts op andere plekken van het lichaam. De wratten worden aangestipt met vloeibare stikstof, hiermee wordt de wrat bevroren.
Bloeddruk meten
De assistentes voeren in opdracht van de huisarts bloeddrukmetingen uit.
Oren uitspuiten
Indien u last heeft van een verstopt gevoel in het oor. Kunt u een afspraak maken bij de doktersassistente voor het uitspuiten van uw oren.
Enkel-arm-index
De enkel-arm-index meting is bedoeld om te bepalen in hoeverre u een vernauwing in de bloedvaten heeft. Met name de bloeddoorstroming naar de benen kan er goed mee worden bepaald.
Echo bloedvatonderzoek benen
Bij klachten van verminderde bloeddoorstroming in de benen wordt in de praktijk middels een echoapparaat de bloeddoorstroming naar de benen gemeten.
Alleen door onafhankelijke arts
Een geneeskundige verklaring is een schriftelijke verklaring die een oordeel bevat over een patiënt en over de (medische) geschiktheid of ongeschiktheid van een patiënt om bepaalde dingen wel of niet te doen. Een geneeskundige verklaring mag alleen worden afgegeven door een onafhankelijke arts. De eigen huisarts is niet onafhankelijk en kan dergelijke verklaringen dus niet afgeven.
Kijk voor meer informatie in de folder en op de website van het KNMG.
Op de praktijk kunt u terecht voor de volgende keuringen:
Jaarlijkse griepvaccinatie
Elke winter krijgt gemiddeld één op de tien mensen griep. Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus, ook wel influenzavirus genoemd. Griep gaat gemakkelijk over van de ene mens op de andere, bijvoorbeeld door hoesten, niezen of praten of door elkaar een hand te geven. Griep kan bij sommige mensen ernstige gevolgen hebben. De griepprik verkleint de kans op griep. Kijk op de website van het RIVM voor meer informatie.
Wanneer de griepprik halen?
U kunt de griepprik het beste halen tussen half oktober en eind november. Wacht niet tot veel mensen al griep hebben. De griepprik werkt namelijk pas na twee weken.
Hoe werkt de griepprik?
De griepprik zorgt ervoor dat uw afweer tegen het griepvirus verbetert. In de griepprik zitten kleine stukjes van verschillende soorten dode griepvirussen. Die stukjes zijn onschadelijk. Ze zorgen ervoor dat uw lichaam afweerstoffen gaat maken tegen het griepvirus. Twee weken na de griepprik heeft u genoeg afweerstoffen.
Meer over de werking van de griepprik
Waarom elk jaar een nieuwe griepprik?
De griepprik beschermt u ongeveer een half jaar. Heeft u vorig jaar de griepprik gehad, dan beschermt die u dus deze winter niet meer goed. Dat komt, omdat het griepvirus regelmatig verandert. U kunt dus elk jaar opnieuw griep krijgen. Deskundigen voorspellen elk jaar welke griepvirussen de komende winter het meest zullen voorkomen. Deze griepvirussen worden dan in de griepprik gedaan. Daarom is het belangrijk om elk jaar een nieuwe griepprik te halen. Zo kan uw lichaam de juiste nieuwe afweerstoffen aanmaken.
U kunt bij Engelsbergen ook terecht voor de volgende leefstijlprogramma's:
Stoppen met roken
Stoppen met roken is belangrijk. Belangrijk voor u en belangrijk voor de mensen om u heen. Alleen: Hoe gaat dat stoppen precies? En wat gebeurt er daarna? Wat of wie kan u helpen? Hoe houdt u het niet-roken vol? Kijk voor meer informatie op de website van Sinefuma.
De praktijkondersteuners van onze praktijk kunnen samen met u kijken naar welke methode van stoppen met roken het best bij u past.
Begeleiding bij overgewicht
Als u problemen ondervindt met uw gewicht kunt u via de doktersassistente een afspraak maken bij de huisarts of praktijkondersteuner. Zij kunnen samen met u kijken wat de juiste aanpak voor u is. Zo nodig wordt andere hulp ingeschakeld, zoals een leefstijlprogramma als CooL.